אורן בוטא, איש מחשבים בן 52, יו"ר תנועת העצמאים עסוק בימים אלו לא ממש בעסק שלו, אלא במאבקים למען אחיו העצמאים והעסקים הקטנים מול הגזירות בתקציב המדינה לשנת 2025. בפרט, הוא נאבק כנגד הכוונה להעלות את אגרת הרישוי של רכבים חשמליים. בראיון מקיף הוא מספר על ההתחלה הצנועה במחאות ציבוריות, המעורבות הפוליטית הגוברת בליכוד, על ניסיונו עם משה כחלון ועל הטעות שבתמיכה בנפתלי בנט, וגם על הערכת המצב הצבאית והכלכלית שלו ב"חרבות ברזל". בוטא אופטימי: "מאמין ש-2025 תהיה שנת התאוששות מהמלחמה ושאריות הקורונה"
אחד הנושאים הפחות מדוברים בשיח הציבורי בישראל נוכח המלחמה הממושכת בשבע זירות וחזיתות, הוא דווקא החזית הכלכלית והחברתית. אמנם בימים אלו עולה לדיון תקציב המדינה לשנת 2025, והנושאים הללו קצת מקבלים כותרות – אולם הדבר אינו בווליום של ימים רגילים, בהם ענייני התקציב היו מן הסתם תופסים נתח גדול יותר.
בין התמוטטות סוריה לעיסקת חטופים מסתמנת בעזה, בין בית המשפט המחוזי בת"א שם מתנהל משפטו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לבין חזרת דונאלד טראמפ לבית הלבן – נראה כי הנושאים הכלכליים הבוערים לכל אחד ואחת מאיתנו, קצת נשכחו.
יש לפחות אחד שלא נותן לעניינים הללו להישכח, והוא בכלל לא פוליטיקאי. אורן בוטא, בן 52 מרחובות, עומד בראש תנועת העצמאים אותה הקים לאחר קצת יותר משנה במחאות של עצמאים ובעלי עסקים, עוד מימי הקורונה הנשכחים, ולפני שנה וחצי גם הפכה לעמותה רשומה בשם "תנועת העצמאים".
בשלוש השנים האחרונות הוא בילה ימים ולילות בכנסת, ממש כמו לוביסט מקצועי, עבור בעלי העסקים הקטנים והבינוניים, בשורה של מאבקים שעל רובם הציבור הרחב לא שמע כלל. ערב אישורו של תקציב מדינה לשנת 2025, הוא יושב לראיון מיוחד עם "אינדקס העמק והגליל", ומספר על יומן מסע ציבורי שהחל בפיגוע בדולפינריום בת"א בשנת 2001, והיום מאגד אלפי עצמאים תחת חסותו בקבוצות ווצאפ ופייסבוק פעילות במיוחד.
ההתחלה: איש מחשבים הולך להפגנה לאחר פיגוע קשה
בוטא הגיע מרקע צנוע למדי: הוא נולד וגדל בשכונת התקווה בתל אביב, ובשנים מאוחרות יותר גם התגורר בראשון לציון, יבנה, עד שלבסוף השתקע ברחובות. הוא מפעיל עסק של איש מחשבים, הנותן תמיכה טכנית לחברות, ארגונים ואנשים על מגוון ציוד ממוחשב, החל ממערכות מחשבים נייחות ועד מחשבים ניידים מסוגים שונים.
את החיידק הציבורי שלו הוא קיבל די במקרה. הוא מעולם לא נמשך לפוליטיקה יותר מדי, אבל בתחילתה של האינתיפאדה השניה, בליל שבת, הראשון ביוני 2001, 21 נערים ונערות נרצחו בפיגוע במועדון בילוי ליד הדולפינריום בת"א, שבוצע על ידי חייל ירדני שחדר לשטח ישראל. ראש הממשלה היה אז אריאל שרון, אשר בחר שלא להגיב בכח לפיגוע הנורא.
אורן: "זה היה טריגר מסוים שלי לראות בשבת בבוקר אנשים הולכים להפגין מול משרד הביטחון אחרי הפיגוע, כשמדובר באולי עשרה אנשים. חשבתי שאם באים כל כך מעט, משהו לקוי במדינת ישראל. הפיגוע הזה היה פיגוע מחריד ביותר כי מדובר בצעירים ב-20 ומשהו צעירים וכולם היו מ"שבח מופת" ומחבר העמים. החלטתי להצטרף למחאתם כדי לא להשאיר את הקהילה הזאת לבד. לקחתי את הציוד הגברה שהיה לי, לקחתי את הגנרטור שלי, לקחתי את הארבעה רמקולים שהיו לי ותוך כדי אני מתקשר לחברים ומשפחה ולמי שמכיר כתבים והפצתי שמתארגנת מחאה מול משרד הביטחון. בעקבות הפעילות שלי, תוך זמן קצר הגיעו לשיא האירוע כ-2000 מוחים. הבנתי שיש לי כח השפעה".
ש: ומה קרה עם ההפגנה הזו לאחר מכן?
אורן: "אחרי ההפגנה רצינו לקפל את הציוד, והיו כאלו שאמרו שלא צריך להיות מול משרד הביטחון, אלא להיות ביפו… אני הבנתי מה הם הולכים לעשות, הם הולכים להתעמת עם ערביי ישראל, אני אמרתי לעצמי שאני לא בסיפור הזה, אני כשיש מחאה שאתה מוחה מול משרד הביטחון אתה לא הולך ומכליל קבוצה מסוימת ולוקח את החוק לידיים. אז אמרתי להם 'חבר'ה אין בעיה, אנחנו מקפלים את הכל, תלכו לשם אנחנו נגיע. נסענו הביתה, אחרי שעה וחצי אני רואה כותרת 'נזרק ראש חזיר לאחד המסגדים'. הבנתי עד כמה מזלי היה שאני לא הייתי שם כי זו לא דרכי".
מ"הייד פארק" בכיכר רבין לתמיכה בכחלון
חלפו השנים, אורן הצטרף כחבר בליכוד והלך לכנסים ומפגשים עם ח"כים ושרים, אבל לא ממש היה מעורב באופן פעיל בפוליטיקה – עד בחירות 2015, כאשר החל לתמוך ביוצא הליכוד הבכיר, משה כחלון ובמפלגתו "כולנו".
אורן: "ב-2014 היה אירוע 'הייד פארק' בכיכר רבין, ועליתי לנאום. הבנתי לקראת הבחירות שכחלון יתחזק, יקים מפלגה וזה מה שקרה תוך שנה הוא הקים מפלגה עם 10 מנדטים. הרגשתי שאני עזרתי לליכודניק, כי כחלון מבחינתי הוא ליכודניק שפשוט הקים מפלגה בצד וחזר לליכוד, כאשר בניגוד לנפתלי בנט, הוא נשאר נאמן לליכוד ורץ עם הליכוד ואחר כך הקים ממשלה עם הליכוד.
ש: אז היית ממש פעיל במפלגת 'כולנו' של כחלון?
אורן: "לא הייתי פעיל אבל הבאתי אנשים, אלפי אנשים בוא נגיד שהצביעו כולנו בזכותי. כל השנים הצבעתי לליכוד, אבל בבחירות 2015 אני ידעתי ש'כולנו' זה לא פיקציה, זה משהו שיעבור בגדול. מי שזוכר, זו המפלגה היחידה מאז שגם קטנה שעברה את אחוז החסימה עד אותה תקופה, לפחות מאז מפלגת הגמלאים שהצליחה לפני ב-2006. תמיד היה לי חוש כזה לראות מי הולך לנצח, גם ב-96 חזיתי שביבי ינצח, ב-99 שברק ינצח וב-2006 ש'קדימה' תנצח".
ההיכרות עם כחלון, שהפך לשר האוצר, השתלמה מאוחר יותר, בעת שהפך לפעיל מאוד במחאות העצמאים במהלך מגיפת הקורונה.
"השולמנים" ותקופת הקורונה
נראה כי החל מבחירות 2015 בוטא הפך ליותר ויותר מעורב מבחינה פוליטית. גם האוריינטציה הכלכלית שהיתה לקמפיין של כחלון בוודאי היה חלק בכך, בנוסף למודעות ההולכת והגוברת של בוטא לנושאים הבוערים בעולמם של העצמאים השונים במדינה.
ש: איך פירשת את המחאה החברתית של 2011?
אורן: "בתל אביב זה לא חוכמה להפגין, אתה בא ברכבת ואתה מגיע לשם והרוב מגוש דן. זה היה כמו הפנינג. כל יום בטלוויזיה מסקרים אוהלים, אנשים באים לאיפה שיש טלוויזיה. זו היתה מחאה פוליטית. אני לא מכיר הרבה ימנים, הרבה ליכודניקים שהיו שם, אני אישית לא הייתי שם פעם אחת – וזה אומר הרבה כי אני סקרן, אני מעורב. אני הרגשתי שזו מחאה פוליטית. ראית גם לאן הלכו מבחינה מפלגתית חלק ממנהיגי המחאה אחר כך, כמו איציק שמולי וסתיו שפיר".
בניגוד למחאה החברתית הממומנת של 2011, הקורונה מבחינתו כבר היתה אירוע אחר. "העסק שלי לא נפגע מהקורונה עצמה, אלא נפגע מזה שפניתי לפעילות על חשבון העסק. לזה הקדשתי את הזמן שלי". בוטא נרתם כל כולו בעקבות הפעילות של קבוצת "השולמנים" בפייסבוק שגם יצאה אל העולם האמיתי. התחברתי מאוד לרעיון הזה של השולמנים, בראשות אביר קארה. אורן: "אני ריכזתי את רוב פעילות השטח של השולמנים החל מאפריל 2020 והלאה, את רוב המחאות וההפגנות שלהם אני אירגנתי".
ש: שקמה ברסלר התפרסמה כבר אז במחאות נגד צעדי הממשלה בקורונה. הרגשת שגורמים פוליטיים מנסים לטפס על המחאה שלכם מטעמים לא ענייניים?
אורן: "בזמנו כשבאנו לבלפור בירושלים, אנחנו באנו עם העצמאים למחאה של הקורונה והם בשלב מסויים הגיעו ולקחו את כל הפוקוס כי הם באו במאסות יותר גדולות מהעצמאים, היו להם הסעות מסודרות, ארגון מסודר, ואנחנו עצמאים שלא יהיו כל כך מאורגנים ולא ממומנים. אחרי פעמיים שלוש, הבנו שזה לא מקומנו. ברגע שאתה רואה שאתה לא פקטור באותו שטח אז אתה לא רוצה גם צבע של מחאה פוליטית כי זה באמת לא היה מחאה פוליטית, כשאנחנו באנו היינו ימין ושמאל ביחד מוחים על מצב העצמאים בקורונה. כולנו קראנו לממשלה שתעזור לעצמאים. אז עברנו להפגין בעיקר מול משרד האוצר".
ש: הקשר עם כחלון עזר?
אורן: "הייתי באוהל המחאה בערך 9-10 ימים, בסוף אפריל 2020. כבר ידעתי שכחלון החליט על פיצוי לעצמאים במתווה נדיב למדי. התקפלתי משם בסוף החודש כי הבנתי את ההחלטה שלו. ובאמת, הקטנים יותר קיבלו במאי את הפיצוי, הבינוניים והגדולים קיבלו את הפיצוי רק ביולי אבל היתה לנו רשת ביטחון בקטע הזה עד יוני 2021. זה גם בזכות שר האוצר החדש ישראל כץ שהמשיך את דרכו של כחלון. נכון, היו עוד ענפים שאפשר וצריך היה לדאוג להם יותר, אבל נעשתה בסך הכל עבודה לא רעה בהתחשב במצב".
ש: איזה ציון היית נותן בדיעבד לממשלה על הטיפול שלה בקורונה?
אורן: "הייתי נותן את הציון 8. הממשלה הקצתה 160 מיליארד שקלים, שהיא התוכנית הגדולה ביותר שהיתה מאז ומעולם כסיוע לעצמאים ועסקים, וגם לשכירים. 41 מיליארד הלכו לפיצויי עצמאים, 41 מיליארד לפיצויי שכירים כמו חל"ת וכדומה, ועוד 80 מיליארד בערך הוקצו להלוואות בערבות מדינה. זו היתה תוכנית פנטסטית וכמובן ראש הממשלה נתניהו היה יחד עם פרופסור אבי שמחון ויחד עם שר האוצר כץ שנתנו את התוכנית הזאת.
"כן, היו המון עצמאים שנפלו בין הכיסאות, בערך בין 20% ל-30% מהעצמאים נפלו בין הכיסאות מכל מיני סיבות והם לא זכו היו זכו למענק בכלל. אותם אנשים שהיו מאוד מאוד מאוכזבים ורבים הלכו עם 'השולמנים' של קארה, שהצטרף ל'ימינה' של בנט ערב בחירות 2021".
"ממשלת בנט התעללה בעצמאים"
אחרי החיבור עם כחלון, שנעלם מהזירה הפוליטית לאחר כהונתו במשרד האוצר, בוטא חיפש מטרה חדשה. הקורונה ומאבקי העצמאים, כאמור, חיברו אותו לקבוצת "אני שולמן" בפייסבוק, אותה הוביל אביר קארה.
לאחר ש"הימין החדש" של בנט כשל באחד מסבבי הבחירות מלעבור את אחוז החסימה, נולדה היוזמה להקים את "ימינה", כסיעת ימין מימין לליכוד. הובילו אותה בנט ביחד עם איילת שקד, וקארה קיבל הצעה להיות חלק מאותה רשימה.
בנט הצהיר שהוא מתמודד על ראשות הממשלה, למרות שהיה ברור שגם בשיא הסקרים – כ-11 מנדטים – זו לא עומדת להיות סיעת שלטון. מנקודת מבטו של בוטא, איש ימין בהשקפתו, זה היה חיבור מעניין.
אורן: "באיזשהו שלב אביר בחר ללכת עם 'ימינה' וכולנו הלכנו אחריו הלכנו. האמנו שימינה לא תהיה אלטרנטיבה לליכוד אלא תשפר את הליכוד, כלומר מימין לליכוד ו'תוכנית סינגפור' של בנט הייתה נראית לנו מצוין במיוחד. חשבנו שאם אביר לידו הוא ידאג לנו ואכן בפועל הבאנו המון המון ליכודניקים שיצביעו לבנט וגם ל'תקווה חדשה'. בפועל אלה שתי המפלגות שגרמו להקמת ממשלת רע"מ.
"צריך להבין שבלי העצמאים שהצביעו בזמנו לבנט, אולי בנט לא היה עובר את אחוז החסימה. במיוחד שהוא קיבל 7 מנדטים. הליכוד ירד ב-400,000 קולות ביחס לבחירות שלפני, המון משפחות עצמאיים הלכו עם בנט וגם 'תקווה חדשה' של גדעון סער".
ש: והיתה לכם דלת פתוחה בממשלה של בנט? איך היא התייחסה לנושא העצמאים?
אורן: "ממשלת בנט התעללה בעצמאים. תוכנית סינגפור לא יושמה. ניסינו כל הזמן לדחוף את אביר קארה לעשות משהו, אבל לא באמת היתה לו השפעה. העצמאים קיבלו סטירה. היתה אמירה שהשולמנים טובים לימינה וימינה טובה לשולמנים, והתבדינו. מצאתי את עצמי בסוף כשאני עוזב את השולמנים והקמתי תנועת עצמאים עם חלק מהשולמנים וחלק מהאנשים שצירפתי לקבוצות כל הזמן. עשינו הפגנות מול בנט, בקריאה 'בנט תדאג לעצמאים'.
"אחרי זה שהבנו עד כמה רע"מ מסוכנת, זה כבר הפך להפגנות ב'נט תתפטר', כי אתה הונית את העצמאים. הכותרת של 'מחכים להחלטת מועצת השורא', זה היה נורא. זה שבר את עם ישראל. התחברתי מחדש עם ליכודניקים שהפגינו מול בנט, במיוחד בוריס אפליצ'וק שהיה בזמנו מקום 40 ברשימת הליכוד לכנסת".
ש: איך הסברת להם את החזרה מימינה לליכוד?
אורן: "התחלנו לעשות מפגשים, אמרתי להם אני הלכתי ל'ימינה' בגלל אביר קארה ואני חוזר לליכוד, אנחנו נפיל את הממשלה הזאת ביחד. במקביל נאבקנו יחד נגד החזרי מענקי הקורונה שנדרשו על ידי המדינה. אני לא קורא לזה מענק, זה היה פיצוי חלקי בלבד על אובדן הכנסות של עסקים קטנים ובינוניים. המדינה ניסתה לדרוש חלק מהמענקים שניתנו חזרה, ואנחנו הסברנו שאלו מענקים שניתנו על אובדן הכנסות חלקי, כאשר יש גם הפסד הכנסות מצמיחה עסקית שלא התרחשה בפועל ויש גם עלויות לייצוג המשפטי והמקצועי בדרך לקבלת המענקים, כך שהעסקים נשארו בפועל עם חלק מהכסף שקיבלו ולא עם כולו מלכתחילה".
ש: אתה מצטער על ההרפתקה עם ימינה?
אורן: "ביום שהממשלה של בנט ולפיד נפלה, אבן נגולה מעל ליבי. אני הייתי בערוץ 14 יחד עם יותם זימרי ואיתמר פליישמן. אגב, גםזימרי נפל בפח של ימינה… אני רציתי עבודה נטו כדי להחזיר אנשים לליכוד, פתחתי חשבון פייסבוק מאוד פעיל בנושא וגם קבוצות ווצאפ. רציתי לתת מודעות, 'חבר'ה תזהרו מהצד השני שלא יהיה לנו עוד פעם ממשלת רע"מ'. כל אותו זמן שלחתי לחברי הכנסת שאני בקשר איתם והשרים טבלאות ניתוחים לפי ערים, כאילו אני במשרד פרסום ממומן, והכל בהתנדבות. הבנתי איפה היה הכשל ב-2021 מבחינת ערים עשיתי חתך כל ערי ישראל 68 ערים הערים היהודיות, יכול להיות שהניתוחים שלי תרמו מאוד לניצחון שהיה ניצחון לא קל זה היה ניצחון עם הרבה מזל, אחרי שמרצ ובל"ד לא עברו את החסימה, היינו עם 64 מנדטים מול 56 ולא 61 מול 59.
דלת פתוחה בממשלה – למרות העיסוק ברפורמה המשפטית
ניצחון הליכוד בנובמבר 2022 והקמת תנועת העצמאים של בוטא השתלבו יפה ביחד. פתאום הדלת של משרדי הממשלה נפתחו, למרות שמשרד האוצר לא נותר בידי הליכוד. אבל הממשלה הזו לא קיבלה אפילו חודש אחד של חסד, ונקלעה למאבק האיתנים של הרפורמה המשפטית כמעט מיד בתחילת כהונתה.
אורן מספר על השנה שלפני המלחמה: "אחרי הניצחון הגענו למצב שלתנועת העצמאים נפתחו הרבה יותר דלתות, כי הפעם היינו כבר בפעילות מול הקואליציה והתחלנו במספר דברים כדי לבנות את רשת הביטחון לעצמאים להכין תשתית לחוקים יחד עם חברי הכנסת. זה לא היה פשוט, כי הקשב של החברי כנסת היה נתון לרפורמה כמובן. זו הייתה שנה לא קלה, אפילו די קשה, אבל לא נרתענו מלקדם עניינים של העצמאים כבר אז".
ש: ואיפה השבעה באוקטובר תופס אותך?
אורן: "בשלישי לעשירי עוד הייתי במשדר 'הפטריוטים' בערוץ 14. ארגנתי הפגנת תמיכה בסוכה של הפטריוטים כי אנשי שמאל הגיעו להפריע כל הזמן לערוץ ל ואנחנו הבאנו באותו יום לשם כמה מאות אנשים, גם כקהל בפטריוטים וגם מסביב בשני מוקדים של תמיכה. אני הייתי בשידור הזה ושמחנו, היינו מאושרים, המשכנו את חג סוכות. ואז בא השביעי, מין יום שאתה אתה קם בבוקר ואתה אומר, מה קורה פה? משהו פה לא מסתדר לי, משהו פה לא מסתדר לי… זה לא יכול להיות שהגענו למצב שפרצו את הגדרות אלפי מחבלים, איפה סד"כ שיגן על הגבול שם, איפה בלוני התצפית. עד היום אני לא מבין איך זה קרה כמו שזה קרה".
"יכול להיות שמישהו מסר מידע לאויב בגלל שנאה למישהו?"
אורן לא מצדד בהקמת ועדת חקירה ממלכתית, אותה ממנה נשיא בית המשפט העליון. הוא קורא, כמו חברים אחרים בממשלה, להקמתה של וועדת חקירה לאומית ומקצועית, שתבחן את כל ההיבטים שלפני השבעה באוקטובר, לרבות האפשרות לבגידה מתוך מערכת הביטחון ערב המלחמה, לא פחות מכך.
ש: אתה בעד וועדת חקירה ממלכתית?
אורן: "כל עוד אין לנו וועדת חקירה לאומית שתקום, שתצטרך לחקור את תנועת הסימים ברצועה, ותצטרך לחקור אותו על כל המצלמות מכל המקורות ולשלב ביניהם, בעבודה מקצועית אמיתית שתעלה מיליונים, אם לא עשרות מיליוני שקלים, רק אז אי אפשר יהיה לדעת הרבה יותר מה קרה שם. להרגשתי, בלי להצביע על מישהו מסויים, אין לי ספק שאנשים היו מעורבים, אני לא יכולה להצביע על מישהו עד שלא תהיה וועדת חקירה לאומית, אבל לצערי יש אנשים שיכול להיות שבגלל שהם שונאים יותר מישהו פשוט מסוגלים לתת מידע לאויב, פשוט זו ההרגשה שלי".
ש: הערכת שהמלחמה תיקח כל כך הרבה זמן?
אורן: "ידענו שאחרי מכה כזאת ידענו שישראל תצטרך להגיב, חשבתי שנצטרך להיכנס לעזה אני אמרתי על מלחמה של חצי שנה ואנחנו גומרים את הסיפור. לא חשבתי על דבר אחד, שכשאתה נלחם ויש לך חטופים בפנים אתה לא יכול להילחם באותו כוח אש, באותה מהירות, כמו במצב שאין לך שמה חטופים. דבר נוסף שהאריך את המלחמה היה נושא החימושים, ארה"ב סיפקה בקצב איטי. שני הדברים האלה האריכו מאוד את המלחמה, בעצם עד עכשיו.
"מדינה אכזרית שהייתה נלחמת מול עזה זה היה נגמר תוך חודש חודשיים, היו מרעיבים אותם, לא היה מים לא היה הדלק לא היה אוכל לא היה כלום. אבל ברגע שזה ישראל מדינה הומניטרית, מדינה הומנית, עם חרב של בג"צ מעל מעל צווארם של מפקדי צה"ל אז אתה מבין שאנחנו לא יכולים לעשות דברים כאלה. זה לצערי המצב".
הציונים שבוטא נותן לממשלה בנושא העצמאים בזמן המלחמה פחות גבוהים מאלו של תקופת הקורונה. אורן: "בשלושת החודשים הראשונים של המלחמה, אנשים קיבלו פיצוי. גם פה הפיצוי היה סביר ביותר, אבל גם פה אנשים נפלו בן הכיסאות, למרות שהיקף הפיצוי שהיה לפי מודל של הקורונה היה משהו כמו 17 מיליארד שקל.
"מאז תחילת 2024 כלל הארץ לא קיבל פיצוי, רק קו העימות קיבלו פיצויים, חלק קיבלו רק מקדמות וגם פה לחלק עשו בעיות וגם פה אנשים נאלצו לשלם הרבה כסף לייצוג מקצועי. הם מצאו את עצמם עם חלק קטן מהכסף. חלק גדול מהבעיה היא אצל שר האוצר בצלאל סמוטריץ', אשר עושה רושם שפקידי האוצר מנהלים אותו ולא הוא אותם. אצל ישראל כץ זה לא היה ככה. אצל סמוטריץ' הצלחנו להגיע רק עד מנכ"ל המשרד לפגישה, לא עם השר עצמו. זו בעיה. בגלל שסמוטריץ' לא כל כך מקשיב, אנחנו מפעילים לחץ דרך סיעות הליכוד, עוצמה יהודית וש"ס בכנסת. גם עם יו"ר וועדת הכספים משה גפני יש לנו קשר טוב".
ש: מה אתם דורשים?
אורן: "הסקטור היחיד שקיבל מענה בשנה האחרונה בצורה יחסית טובה היה המילואימניקים, עם קרן הסיוע למילואימניקים. הבעיה היתה שמילואימניקים עצמאים רבים לא קיבלו מספיק סיוע. גם שכירים קיבלו סיוע, וזה בסדר גמור. צריך להגדיל משמעותית את קרן הסיוע הזו, ובמקביל לחזור למודל של הלוואות בערבות מדינה בהיקף גדול וגמיש. אנחנו בתנועת העצמאים סייענו להמון מילואימניקים להעביר בקשות לקרן הסיוע הזו. צריך גם לפצות את בעלי העסקים שנסגרו בגלל המלחמה, במיוחד המילואימניקים אבל לא רק".
"צריך לזכור ש-700,000 עצמאים בישראל מחזיקים את המגזר הציבורי על הגב. בלי העסקים אין ארנונה לעיריות ואין מיסים למדינה. בלי העסקים, אין מי שיעסיק 3.5 מיליון שכירים במדינה. מאבק למען העצמאים הוא בעצם גם מאבק למען השכירים במדינה שעובדים בעסקים הקטנים והבינוניים".
"אני ראוי להיות בכנסת"
בימים האחרונים אורן מרים מאבק בנושא ההתנגדות להכפלת אגרות הרישוי לרכבים חשמליים פי 5 על ידי הממשלה. אורן: "זה לא פייר כלפי 100,000 בעלי רכבים חשמליים שקנו כדי לחסוך מצד אחד, ולא לזהם את הסביבה מצד שני. זה פוגע במחוייבויות הבינלאומיות של ישראל בתחום הסביבה, כשגם ככה אנחנו סובלים פי 4 יותר מהמומלץ מזיהום סביבתי בישראל. המדינה תעשה 2 מיליארד שקלים מזה, אבל פוגעת בעשרות אלפי משפחות. זה עלול להתנקם בממשלה מבחינה פוליטית".
ש: מדגדג לך להיכנס לפוליטיקה?
אורן: "חלק ממליצים לי לעשות זאת, חלק מבקשים ממני ובטוחני שהרבה אנשים שאינם פעילים מצפים ממני להיות שם, כבר מספר שנים שאני שם פעם בשבוע פעמיים ולפעמים אף יותר, מתרשם לומד ורושם הערות, אני בהחלט ראוי להיות שם כנציג ציבור. חשוב שאהיה שם. העם צריך עוד לוחמים בכנסת ישראל, ימים יגידו אם העם ידחוף אותי לשם או שאמשיך בעשייה הציבורית מבחוץ. בינתיים אני קורא לכל עצמאי שמרגיש שאין מי שייצג אותו שיפנה לתנועת העצמאים, אפשר דרך פייסבוק, יוטיוב, טלגרם. אנחנו בכל מקום ברשת".
ש: אתה אופטימי לקראת 2025?
אורן: כן. אני מקווה שממשל טראמפ יתן סיוע אזרחי נדיב לישראל כדי להתגבר על קשיי המלחמה בכלכלה. חסכנו להם הרבה כסף בזה שאנחנו מרסקים את ציר הרשע. אני מייחל לשובם של כל החטופים לביתם, זה ישדר את המחוייבות שלנו לכל אחד שנשלח לשם או נחטף בגלל שהיינו שם. אנחנו בנקודת כח, אנחנו נחשבים לחזקים ביותר במזרח התיכון כיום".y
עם כל הדיבורים על עסקת חטופים חדשה, חזרנו לעסקת החטופים הקודמת למקרה יוצא דופן בו נחטפו אח ואחות שהיו יחד במסיבת הנובה – מיה ואיתי רגב, שנחטפו יחד וגם השתחררו בהפרש של ארבעה ימים בסבב העיסקה הראשונה בסוף 2023. אילן רגב (56), משחזר: "זה גיהנום שאני לא מאחל לאף אחד. צריך להחזיר את יתר החטופים בכל מחיר – המדינה תדע לטפל בכל המחבלים שהיא תשחרר אחר כך"
את הספר כתב וערך עמנואל בן סבו, עורך "אינדקס העמק והגליל" לשעבר. הספר הביוגרפי המרתק מספר סיפור ציוני של אהבת הארץ, מנטישת העושר החומרי באיראן ועד ההגעה לארץ המובטחת, הלוא היא ארץ ישראל והגשמת חלום הדורות של המשפחה
שני ערבים תושבי עין-מאהל נעצרו לאחר שתועדו במספר מקומות בעמקים ובצפון נוהגים באופן מסוכן ופרוע. הרכב עצמו נתפס בסמוך לעיר רמאללה וחולט על ידי המשטרה. המשטרה: "פעילותנו נגד סוג עבירות זה מבוצעת בכל המישורים, לרבות תגובה מהירה ונוכחות מתמדת"
מסיבת הטבע התקיימה כמובן ללא אישורי בטיחות מהרשויות וללא אבטחה כראוי, בהיותה בלתי מורשית. המשטרה: "מארגני מסיבות יכולים לבדוק אישור כדין לאירועים מול מוקד 100 של המשטרה"
תקציב רמת ישי לשנת 2025, כמו גם קיצוץ תקציבי לשנת 2024, אושרו פה אחד במליאת המועצה המקומית, כולל בתמיכת שלושת חברי האופוזיציה מסיעת "רמה". כמו כן אושרו 1.7 מיליון שקלים נוספים לשדרוג מבני ציבור. יו"ר האופוזיציה הירשפלד השיג בתקציב מימון לתנועת הנוער העובד והלומד וכן להכנת בני נוער לצה"ל, והצביע בעד התקציב. אוברלנדר: "העברנו תקציב הכולל לא מעט בשורות"