הדיון הסוער בהעלאה החריגה של הארנונה בסך מצטבר של 11.3% תוך שנה במגדל העמק, לאחר שעיריית מגדל העמק החליטה לבקש ממשרד הפנים בקשה להעלאה של 3.32% בארנונה מעבר למה שאישרה המדינה לרשויות המקומיות, החזיר לדיון הציבורי את כל סוגיית מס הארנונה.
מס האנרנונה, בניגוד למס הכנסה למשל, הינו מס פרוגרסיבי, אלא אחיד לכל רמות ההכנסה: הוא נגבה על פי מספר המטרים הבנויים של הנכס בגינו מוטל המס, ללא קשר להכנסותיו של בעל הנכס.
הכנסות בעלי הנכסים או הסטטוס המשפטי שלהם באים לידי ביטוי רק במנגנוני ההנחות השונים, בין אם הם קבועים בחקיקה ראשית, כגון הנחה אוטומטית לאזרחים ותיקים או אמהות חד-הוריות, ובין אם באמצעות וועדת הנחות מקומית הדנה במקרים מיוחדים כגון מחלות וקטסטרופות כלכליות שלפעמים ניחתות על תושבים מסויימים המבקשים הנחות במיסוי המקומי.
מס הארנונה במדינת ישראל אינו אחיד, והוא למעשה נקבע לפני שנים בכל רשות ורשות. אין אחידות לא בסיווגים השונים של דרגות מיסוי ואיזורי מיסוי בין הרשויות השונים, ולא בין העלות הכללית למטר בנוי של נכסים ביניהן.
לכן המדינה קבעה מנגנון עדכון ארנונה שזכה לכינוי "הטייס האוטומטי", המביא בחשבון עליות של מדד המחירים לצרכן, ועוד מדדים שונים נוספים, בבואה לאשר העלאה באחוזים של תעריף הארנונה הבסיסי למטר. עוד יצויין כי כל העלאה נכנסת לבסיס הארנונה השנתית, כך שבכל שנה ההעלאה היא ביחס לגובה הארנונה של שנה שעברה, ולא ביחס לתעריף בסיסי מוקדם יותר. משמעות הדבר כי בכל שנה הארנונה עולה יותר בערכים מוחלטים, מאשר אם היתה עולה ביחס לתעריף מוקדם יותר.
מדי פעם רשויות מקומיות בישראל מבקשות אישור חריג ממשרד הפנים שלא להעלאות את הארנונה בשיעור "הטייס האוטומטי", אולם במידה ומשרד הפנים כן מאשר זאת – הוא עלול "להעניש" אותן בקיצוץ תקציבי מדינה אחרים, ובראשם מענק האיזון במידה והוא ניתן להן, בטענה כי "יש להן כסף".
ראש עיריית מגדל העמק, יקי בן חיים, ניסה לגמד את החלטתו לבקש ממשרד הפנים העלאה חריגה במס המקומי, בדבריו במועצת העיר בעת אישור צו הארנונה: "ברשויות שכנות משלמים יותר מאיתנו למטר – בנוף הגליל כ-44 שקלים למטר, במעלות תרשיחא 46 שקלים, בבית שאן 47 שקלים למטר מרובע, בצפת משלמים 48 שקלים למטר, ברמת ישי 52 שקלים למטר, בעמק יזרעאל ממוצע בין היישובים כ-50 שקלים למטר… אצלנו, אחרי ההעלאה, ישלמו כ-44 שקלים למטרים, אנחנו בין הרשויות הנמוכות בארץ".
אבל כיוון שבסיס הארנונה ברשויות הינו שונה, יצאנו לברר כמה העלו רשויות נבחרות באיזור את הארנונה לשנת 2024, באחוזים ולא בערכים מוחלטים, ומה היתה תגובת חלק מחברי האופוזיציות המקומיות לכך.
אלופת העלאות הארנונה – מגדל העמק
כאמור, עיריית מגדל העמק, מבין הרשויות שנבדקו, היתה היחידה שבחרה לבקש ממשרד הפנים בקשה חריגה להעלאת ארנונה מעבר למנגנון "הטייס האוטומטי", על סך 3.32% לשנת 2024, וב-11.3% במצטבר עם המנגנון המדינתי, בשנים 2024-2025, ביחס לארנונה בשנת 2023.
ראש העיר בן חיים אמר בישיבת מועצת העיר שבה אושרה ההעלאה החריגה בארנונה: "לרשות אין רזרבות אחרות מלבד העלאת הארנונה. זו העלאה מתבקשת, לצערי, אני מתחייב לעשות הכל כדי שזו תהיה העלייה האחרונה והיחידה של הרשות בכל הקדנציה הקרובה. אישרתי אותה אחרי שהבנתי שהעלייה תהיה של כ-143 שקלים לשנה לדירות של 100 מטרים, אני לא מקל ראש בזה, אבל לצערי זה בלתי נמנע".
על כך אמרה יו"ר האופוזיציה המקומית, אלגריה בן קסוס: "אנחנו רשות יחידה באיזור ללא גרעון שוטף, קופה מאוזנת, שמעלה בנוסף לטייס אוטומטי עוד 3.32%. לא רק שראש העיר יקי בן חיים לא נלחם ולא עתר למשרד הפנים כפי שהבטיח 5 שנים אחורה בהיותו חבר אופוזיציה, אלא הוא ראש העיר החדש שנכנס לתפקיד היחידי באיזור העמקים שהעלה ארנונה לתושבים ל-6% כבר ב-2024 ואף מטעה אותם כשהוא אומר מפיו בפוסטים וסרטונים כי 'עירית מגדל-העמק לא מעלה ארנונה' וזה רק 1.48 ש"ח תוספת לחשבון".
רמת ישי – הארנונה הגבוהה ביותר
ברמת ישי, שכמו מגדל העמק החליפה שלטון בבחירות האחרונות, החליטו שלא להעלות את הארנונה מעבר למנגנון "הטייס האוטומטי", על סך 2.68% בשנת 2024. על שנת 2025 עוד לא דנו במליאת המועצה המקומית של היישוב. ועדיין, מבין הרשויות שנבדקו, המס הבסיסי ברמת ישי עומד על כ-52 שקלים למ"ר, שהוא הגבוה מבין הרשויות שנבדקו.
אולם לדברי גורמים בכירים באופוזיציה המקומית, צו הארנונה כן השתנה לרעה, ובעלי בריכות פרטיות יצטרכו לשלם מעתה מס ארנונה בשל שינוי או הוספה של סיווג לצו הארנונה. בנוסף, ראש המועצה אסף אוברלנדר הודיע באחת מישיבות המועצה האחרונות כי הוא מתכוון ליזום הטלת אגרת שמירה בנוסף למיסים השנתיים הקיימים.
על כך אמר בזמנו יו"ר האופוזיציה ברמת ישי, עו"ד יונתן הירשפלד: "מדהים כמה מהר ראש המועצה החדש שולח יד לכיס של התושבים ומייצר מיסים חדשים. זה לקח בדיוק חודש. ראש המועצה הנכנס שהתגאה כל כך בקשרים והראה לנו תמונות עם שרים והבטיח הבטחות שהוא יודע להביא כסף מבחוץ, לא עשה אפילו ניסיון לגייס תקציב חיצוני אלא ישר החליט על מס חדש, הרי ראש המועצה צריך למצוא מקורות מימון חדשים ונוספים בכדי לממן ג'ובים חדשים ומיותרים במאות אלפי שקלים בשנה".
על כך השיב לו אוברלנדר בזמנו: "כנראה שהזיכרון של חבר המועצה וסגן ראש המועצה לשעבר יונתן הירשפלד קצר מאוד. בתקופתו הוטלו בגין חוקי העזר היטלים רבים על התושבים, כמו סלילה מדרכה, תיעול ושצ"פ".
יקנעם עילית – הטייס האוטומטי מממן שני סגנים בשכר
גם יקנעם עילית לא העלתה את הארנונה מעבר למנגנון הטייס האוטומטי, אולם מינתה לאחרונה שני סגנים בשכר לעומת תקופת ראש העיר הקודם, סימון אלפסי, שמינה רק סגן אחד בשכר – רומן פרס, שנבחר למחליפו.
לאחר ישיבת התקציב ביקר חבר האופוזיציה הוותיק, חבר המועצה ירון חן, את התנהלות ראש העיר פרס: "איך ראש העיר יכול להסתכל בעיניים לתושבים, שרק לפני ארבעה חודשים בחרו בו, ולומר להם שהוא עובד למענם? חגיגות שכר מטורפות, בשנה כל כך קשה לחברה ולמשק הישראלי, היינו מצפים להתחשבות בתושבים שמספיק נאנקים תחת גזירות כלכליות של הממשלה. אבל חשוב יותר לתת עוד ג'ובים לחברים ולמקורבים ולהוסיף עוד על הקופה הציבורית. אני מזכיר שראש העיר בכלל לא דן בצו הארנונה לשנים 2024-2025 לפני שהביא אותו למליאת המועצה".
מעיריית יקנעם נמסר בתגובה: "ביקנעם אין עליית ארנונה. העיר גדלה ויחד איתה גדלו וגדלים גם האתגרים. שני סגנים בשכר היו גם עד כה, כך שמדובר בתוספת של 0.6% משרה בלבד. שני הסגנים יעבדו קשה בתחומי האחריות שראש העיר הטיל עליהם".
עפולה – הארנונה לא עולה מעבר לטייס האוטומטי
עיריית עפולה לא העלתה את הארנונה מעבר לשיעור שנקבע ב"טייס האוטומטי", אולם גם אישורו במליאת המועצה לשנת 2024 זכה לביקורת מצד חברי האופוזיציה.
חבר המועצה אופיר טוביאנה, מסיעת "יחד ננצח", אמר בעניין: " "למרות שהעלאת הארנונה היא בגדר המלצה מחייבת של המדינה, היה מקום לשקול שלא להעלות את הארנונה השנה או להעלות אותה בשיעור מתון יותר, במיוחד נוכח כוונת המדינה להעלות את הארנונה בשיעור כפול בשנת 2025 לעומת שנת 2024.
"תושבי עפולה כורעים תחת הנטל הכלכלי בשעת מלחמה. העירייה, במקום לספק פתרונות יצירתיים, כגון שינוי סיווגי ארנונה שיקלו על התושבים בעלי דירות קטנות ועסקים, מסתתרת מאחורי הצו של המדינה כאילו לא ניתן לבקש באופן חריג שלא להעלות את המס הזה, שגם כך הוא מהגבוהים בארץ. אני, ביחד עם האופוזיציה, הצבענו נגד צו הארנונה, וכך נמשיך לעשות עד שייעשה צדק חברתי אמיתי, במדיניות ומעשים ולא רק במילים, על ידי העירייה".
מן העירייה נמסר בתגובה: "'הטייס האוטומטי׳ כשמו כן הוא, מס אוטומטי ששיעורו נקבע על ידי המדינה מדי שנה. אנו מציעים לחבר המועצה החדש ללמוד את החוק ולאחר שילמד את פרטיו יבין שלא מדובר בבחירה שרירותית, בטח לא של העירייה שמחוייבת להעלאה האוטומטית הזאת. העירייה מקפידה בשש השנים האחרונות שלא להעלות את הארנונה מעבר למה שהיא מחוייבת בחוק. מוזר שחבר המועצה לא מגלה מינימום של בקיאות בחוק ".
נוף הגליל – בודקים את כל האפשרויות
עיריית נוף הגליל אישרה רק את מנגנון "הטייס האוטומטי" של משרד הפנים, ובהיעדר אופוזיציה – אין פלא שצו הארנונה עבר פה אחד במליאת המועצה.
ובכל זאת, חבר מועצה בכיר בנוף הגליל אמר בנושא ל"אינדקס העמק והגליל": "אני חושב שאם יש מקום לא להעלות ארנונה, זה תמיד טוב. השאלה היא מה ההשלכות, אני מבין שמשרד הפנים עלול לחתוך במענקי האיזון ובעוד מענקים שהעבירו עד היום לרשויות. יש לזה משמעות. להפיל על התושבים זה באמת קשה, אבל צריך ללמוד לפני שיוצאים בהצהרות".
בית שאן – למרות הגירעון הגדול, אין העלאת ארנונה
בית שאן מתמודדת עם גירעון קשה וגדול, על סך כ-150 מיליון שקלים, ומתעתדת לעבור תוכנית הבראה והתייעלות, שככל הנראה גם תכלול פיטורי עובדים או פרישה מוקדמת של עובדים. ובכל זאת, באופן מרשים, עיריית בית שאן החליטה שלא להעלות את המיסים על התושבים מעבר לקבוע ב"טייס האוטומטי".
על כך אמר לא מזמן בראיון לתקשורת חבר מועצת העיר שמעון נגר באופן נחרץ נגד העלאת הארנונה: "עיריית בית שאן מתמודדת עם גירעון גדול שמצריך שיתוף פעולה של משרדי הממשלה כדי להצעיד את העיר קדימה. התושבים אינם צריכים לממן מכיסם את המחדלים שהביאונו עד הלום. אני קורא לחבריי בקואליציה ובאופוזיציה להתנגד להצעת להעלאת תעריפי הארנונה".
עמק יזרעאל – מיישמים את הטייס האוטומטי כדי לשמור על רמת השירות לתושבים
מבין הרשויות שבדקנו, עמק יזרעאל היא המועצה האזורית היחידה. שיטת חישוב הארנונה בה שונה מרשויות עירוניות, שכן בכל יישוב ישנו גם ועד מקומי הגובה מן התושבים מס מקומי על פי חוק.
ובכל זאת, "הטייס האוטומטי" לא פוסח גם על המועצות האזוריות, ואכן – מועצה אזורית עמק יזרעאל לא העלתה את המס הבסיסי מעבר לבקשת המדינה.
על כך מסרה המועצה בזמנו כי "בהתאם לחוק ההסדרים, תעריפי הארנונה בכל הרשויות בארץ מתעדכנים בכל שנה. חישוב גובה העדכון הינו נוסחה המשקללת את עליית מדד המחירים לצרכן ועליית השכר הממוצע במשק. עדכון תעריפי הארנונה נועד לאפשר לרשויות להמשיך ולתת את השירותים הנדרשים לתושבות והתושבים, בשים לב להתייקרות המחירים. דווקא בעיתות אלה המועצה סבורה שיש צורך בשמירה ותגבור השירותים הניתנים לתושבות ותושבי המועצה".